Citroenrisotto met groene asperges

Een van mijn lievelingsgerechten is risotto en dit keer maakte ik citroenrisotto! Perfect voor als het mooier weer is en je zin hebt in iets fris (en toch ook smeuïg). Dat komt dus goed uit, want hebben jullie al de voorspellingen gezien voor aankomend weekend? Zon, zon zon! Ik wordt er blij van. Risotto gaan jullie vaker zien op mijn blog, want op de planning staan ook nog varianten met champignon, spinazie en tomaat.

De eerste keer dat ik risotto at was het een tomatenrisotto. Die was zo lekker dat ik dat recept echt duizenden keren heb na proberen te maken, totdat ik het echt lekker vond. Oefening baart kunst zeggen ze. Later ben ik heel veel verschillende varianten gaan maken, gewoon met wat ik in mijn koelkast had liggen. Risotto leent zich daar ook heel goed voor, je kan het prima omtoveren tot een lekker hapje. Bij een echt goede risotto gebruik ik vaak witte wijn en parmezaanse kaas. Dat is echt het geheim. Oja, ook vooral veel geduld en lekker roeren. Deze citroenrisotto bevat geen witte wijn, even een iets goedkopere variant 😉 maar als je het toch wil gebruiken, kan dat heel makkelijk. Je hoeft alleen een scheutje wijn toe te voegen nadat de rijst glazig is geworden.

Citroenrisotto met groene asperges - SUUS KOOKTCitroenrisotto met groene asperges

Porties: 2
Bereidingstijd: 30min

Wat heb je nodig?

  • 200 gram risottorijst
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • een half blikje doperwten (120gram)
  • 200 gram groene asperges
  • 1 eetlepel creme fresh
  • 1 boullion blokje
  • 1/2 liter water
  • 2 citroenen
  • Parmezaanse kaas (optioneel)
  • Zout en peper (optioneel naar smaak)

Bereiding

  1. Giet de 1/2 liter water in een pan, voeg het bouillon blokje toe en breng het aan de kook. *
  2. Snipper de ui en knoflook. Fruit deze in een grote pan op middel heet vuur met een beetje olie. Ik gebruik vaak een grote wok, want dat vind ik handig.
  3. Voeg de risotto rijst toe bij de ui in de wok en roer totdat de rijst glazig is (totdat hij glimt dus).
  4. Voeg een lepel bouillon toe, zodat de rijst net onder water staat en roer. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een lepel toe. Zo blijf je doorgaan totdat je de 1/2 liter helemaal op hebt gemaakt. De risotto is nu als het goed is gaar. Als je risotto nog hard is kan je gewoon wat kokend water toevoegen en het nog even laten pruttelen.
  5. Kook nu de asperges in een pan in ongeveer 4 minuutjes gaar.
  6. Laat de doperwten uitlekken en roer deze door de risotto.
  7. Rasp de schil van de twee citroenen en roer dat door de risotto. Snij daarna 1 van de citroenen door midden en pers het sap uit. Roer dit ook door de risotto.
  8. Voeg als laatste de eetlepel crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper (als je wil, ik deed dit niet).
  9. Leg op elk bord wat risotto en rasp daar overheen wat parmezaanse kaas. Leg de asperges erbij en klaar!

* Wat ik meestal doe is: ik pak een maatbeker. Doe daar het bouillon blokje in. Kook water in de waterkoker en gooi dat in de maatbeker bij het bouillon blokje. Dat is een stuk makkelijker.

 

Deze couscous is ook erg lekker met het warme weer!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Mis geen recepten!
Schrijf je hier in voor de maandelijkse nieuwsbrief.